Hittar du inte din fråga här, kontakta oss så ska vi försöka svara på din fråga.
Ja, det finns ett mobilabonnemang som är gratis där du i stället tittar på reklam för att surfa, ringa och skicka sms. Wifog Zero är i dag det enda mobilabonnemanget som fungerar på det sättet. Däremot är surfmängden, samtalsminuterna och antal sms mycket begränsade jämfört med andra abonnemang.
Teleoperatören Wifog erbjuder ett gratis mobilabonnemang, Wifog Zero. I abonnemanget ingår 0,5 GB surf, 15 samtalsminuter och 20 sms per månad, utan vare sig en engångsavgift eller månadsavgift.
Det användaren behöver göra för att använda abonnemanget är att samla poäng genom att titta på reklamfilmer och svara på enkäter. Man kan också samla poäng genom att handla i nätbutiker och tjänster som samarbetar med Wifog. När användaren har samlat ihop 300 poäng fylls Wifog Zero på med en ny månadsladdning.
Användaren kan också fortsätta att samla poäng för att få mer surf, samtalsminuter och sms, till en viss gräns. Den surf som användaren har samlat poäng till men inte använt sparas till nästa månad. Det är också möjligt att köpa till mer surf, samtalsminuter och sms om man skulle tröttna på att titta på reklam.
Wifog Zero kan vara ett alternativ för den som har väldigt litet behov av surf, samtal och sms, eller för den som huvudsakligen klarar sig med appar och wifi. Däremot är användaren mycket begränsad, eftersom man måste ha samlat ihop tillräckligt mycket poäng för att kunna ringa ett samtal eller komma åt internet.
Tips! Även om det går att köpa till surf, samtalsminuter och sms om det tar slut, är det i längden smidigare och mer prisvärt med ett abonnemang som räcker hela månaden.
Fördelar med Wifog Zero:
Nackdelar med Wifog Zero:
En del abonnemang erbjuder fri surf, vilket innebär att du till abonnemangets månadskostnad kan surfa obegränsat. Det finns också abonnemang med fria samtal och sms.
Ja, i vissa situationer kan du ångra ett köp av mobilabonnemang. Möjligheten att ångra köpet beror på var du köpte abonnemanget. Enligt lag har du ångerrätt om du har ingått avtal via telefon eller internet (så kallade distansavtal) eller utanför företagets vanliga affärslokaler. Du har inte ångerrätt enligt lag om du har ingått avtalet i företagets butik. Vill du ta tillbaka ett köp där du har tecknat avtal i en butik kan du enbart göra det via “öppet köp”, om det framgår i avtalet att öppet köp gäller.
Enligt lag har du ångerrätt på ditt mobilabonnemang om du har ingått avtalet på distans eller utanför företagets vanliga affärslokaler, exempelvis hembesök eller annan tillfällig försäljning som köpcentrum eller på gatan. Ångerrätten på mobilabonnemang gäller vanligtvis 14 dagar från att du ingick avtalet. Den kan även förlängas i upp till ett år om du inte får information om din ångerrätt på ett korrekt sätt.
Information om ångerrätt ska innehålla följande:
Det kan vara bra att skriftligt ångra sitt köp av mobilabonnemang och spara en kopia. Om det skulle uppstå en tvist om huruvida du har ångrat ditt köp måste du kunna bevisa att du har ångrat dig och när du gjorde det. Operatören kan inte kräva att du ångrar dig skriftligt, men det kan vara enklare för dig att bevisa att du har ångrat ditt köp och när du gjorde det.
Om du har ingått avtalet för ditt mobilabonnemang i företagets affärslokaler gäller enligt lag ingen ångerrätt. Med affärslokaler menas lokaler som försäljaren vanligtvis använder som plats för att sälja sina produkter, vanligtvis i en butik. Om det däremot skulle vara så att du har blivit kontaktad av försäljaren utanför en affärslokal, omedelbart innan du ingick avtalet, gäller ångerrätten trots att du har ingått avtalet i butik. Det gäller exempelvis om säljaren lockar med dig in i butiken där du sedan ingår avtal om ett mobilabonnemang.
Tips! Om du varken har ångerrätt eller öppet köp kan du byta mobilabonnemang till ett som passar dig bättre.
Om du börjar använda tjänsten under tiden som du har rätt att ångra köpet, kan du till viss del bli skyldig att ersätta företaget. Du ska då betala den del av tjänsten som har levererats fram till dess att du ångrade dig, jämfört med priset för den fullt utförda tjänsten enligt avtalet. Det kan exempelvis vara använd datatrafik eller kostnad för samtal som du har hunnit ringa innan du har utnyttjat ångerrätten.
Har du även köpt en mobiltelefon samtidigt som mobilabonnemanget bör du undvika att börja använda produkten förrän du har bestämt att du vill behålla den. Du har rätt att undersöka varan på samma sätt som i en butik, exempelvis öppna förpackningen för att se och känna på varan, men du bör behålla plastskyddsfilmen på displayen och undvika att installera program i mobiltelefonen för att inte bli betalningsskyldig om du ångrar köpet.
Femte generationens mobilnät, 5G, kommer att göra det möjligt att surfa i högre hastigheter än tidigare. Men mobilnätet är i första hand inte för oss privatpersoner, även om vi också kan dra nytta av det.
Med 5G kommer vi kunna surfa snabbare och i stabilare nät än någonsin tidigare. Men 5G är i första hand inte en stor tillgång för oss mobilsurfare. Istället är mobilnätet en stor tillgång till industrin, som med hjälp av tekniken bland annat kan ta fram förarlösa fordon. Framöver kommer det mesta att vara uppkopplat, men för att det ska vara möjligt är 5G en absolut nödvändighet.
5G är femte generationens mobilnät. Det mobila nätverket är under uppbyggnad i stort sett över hela världen och ska ge betydligt högre surfhastigheter och bättre täckning än någonsin tidigare. Skillnaderna är stora gentemot dagens 3G- och 4G-nät. Surfhastigheten i det nya nätet ska exempelvis vara upp till tio gånger så snabbt som dagens 4G-nät.
Med 5G ska det rent teoretiskt vara möjligt att nå hastigheter på upp till 10–20 GB per sekund. En mer realistisk hastighet är dock 1 GB per sekund, vilket också är mycket snabbt.
Förutom hastigheterna är 5G stabilare än 4G, och det ska vara möjligt att koppla upp ännu fler personer och enheter mot samma nät utan att surfupplevelsen påverkas.
Hastigheten är den stora fördelen de flesta tänker på när det kommer till 5G. Det finns dock en stor fördel som många missar, nämligen fördröjningen. Fördröjningen, eller latency som det också kallas, är det som ibland kan få mobilen eller datorn att upplevas långsam även om täckningen och nätet är bra.
Exempel: Latency kan vara den tid det tar för dig från att du klickar på play på ett videoklipp tills klippet startas.
I de nya 5G-näten kommer fördröjningen att vara som mest 1 millisekund medan den i 4G-nätet är i genomsnitt 50 millisekunder.
Med 5G kommer inte bara privatpersoner att kunna surfa snabbare än tidigare. Det nya mobilnätet kommer att kunna användas till mycket mer än så. Det finns betydligt fler användningsområden som mobilnätet kan användas till när 5G introduceras. Det mest troliga är att det användningsområde där 5G kommer vara som mest betydelsefullt inte ens har uppfunnits i dag.
Mobilnätet kommer att kunna användas inom allt möjligt: jordbruk, kläder, konsumentprodukter och mycket mer. Med 5G kommer det även att bli möjligt att bedriva verksamheter som tidigare krävde fysiska personer. Det kommer även bli lättare att jobba på distans.
Här är några exempel på 5G:s användningsområden
5G-nätet kommer att vara helt avgörande för om vi i framtiden ska kunna använda förarlösa bilar eller inte. När det kommer till just förarlösa bilar är fördröjningen helt avgörande. Skulle fördröjningen vara densamma som med dagens 4G-nät skulle alla beslut ta för lång tid, och bilen skulle inte kunna köras på ett säkert sätt.
VR, Virtual Reality, och AR, Augumented Reality, är områden där 5G kan göra stor skillnad.
VR är en teknik där man med hjälp av datorn kan skapa en simulerad miljö som antingen är påhittad eller tagen från verkligheten. Med hjälp av ett par glasögon kan användaren sedan se sig om och uppleva den virtuella världen som att den vore verklig.
I dagsläget är tekniken beroende av datorer som kopplas till glasögonen med hjälp av en sladd. Det 5G exempelvis kan göra är att skapa en virtuell värld i molnet som användaren sedan kan streama till sina glasögon. På så vis blir världen mer verklighetstrogen än tidigare.
AR är en teknik där användaren blandar verkligheten med det digitala för att få en förstärkt verklighet. Användaren adderar digital information i sitt synfält, exempelvis grafer, objekt eller liknande, som ett lager över den verkliga världen. Med 5G kan AR-tekniken utvecklas ännu mer och exempelvis kopplas till linser eller glasögon för att ge användaren digital information i realtid.
5G väntas även bli viktigt inom IoT, Internet of Things, där föremål kopplas upp mot mobilnätet. Det kan handla om hushållsaparater och annan elektronik med inbyggd internetuppkoppling. Ett stabilt mobilnät är exempelvis viktigt inom vården om robotkirurgi ska kunna användas i framtiden.
5G har redan lanserats på flera platser runt om i världen. Verizon blev den första operatören i världen att lansera kommersiella 5G-nät och det gjordes i delar av Chicago och Minneapolis.
Faktum är att 5G även har kommit till Sverige. I december 2018 startades det första 5G-nätet på KTH Campus i ett samarbete mellan KTH, Ericsson och Telia. Det är inte helt klart när det första kommersiella 5G-nätet kommer till Sverige, men operatörerna räknar med att det börjar lanseras under 2020. Först kommer storstäderna att kopplas upp, följt av populära semesterorter.
När 5G väl införs i Sverige betyder det inte per automatik att alla kan surfa i 5G-hastigheter. För att kunna surfa i 5G på mobiltelefonen behöver den exempelvis ha stöd för det mobila nätverket. De allra flesta telefoner som finns idag har inte stöd för 5G, men allt fler mobiltillverkare tar fram modeller som ska klara av det nya mobilnätet.
Även den som surfar på mobilt bredband måste se till att routern har stöd för 5G. Den som inte har en router som är kompatibel med 5G får helt enkelt nöja sig med att surfa i 4G-nätet.
I samband med utbyggnaden av 5G har en del människor ställt sig kritiska till de nya mobilnäten. Många forskare hävdar att strålningen är farlig, framförallt nu när basstationerna placeras allt närmare befolkningen.
Forskningsvärlden är dock splittrad när det kommer till 5G. Det finns även forskare som menar att det inte alls finns några större risker med mobilnäten och den elektromagnetiska strålningen.
Trots att det inte finns några tydliga bevis för om 5G är hälsofarligt eller inte har det på vissa platser i världen gått så pass långt att utbyggnaden av det nya mobilnätet har stoppats.
När 5G kommer till Sverige får kunderna ett bra komplement till dagens fiber. Att byta ut fibern mot 5G är däremot inte att föredra. Fiber kommer även den närmaste framtiden att ha högre kapacitet än 5G och därför vara det bättre alternativet.
Den stora fördelen med fiber är att man i stort sett alltid får den hastighet man har betalat för. I mobilnäten kan hastigheten däremot variera.
Du kan göra avdrag för mobilabonnemang som är bokförda i en enskild firma om abonnemanget är nödvändigt för firmans verksamhet. Använder du abonnemanget även privat kan du behöva betala uttagsskatt om den privata användningen går att skilja från när den används i arbetet. Om du använder din privata telefon i jobbet kan du göra avdrag för den del av abonnemangskostnaden som används i firman.
Huvudregeln är att du får göra avdrag för de varor och tjänster som behövs för att dra in pengar till den enskilda firman. När du redovisar en abonnemangskostnad som en avdragsgill kostnad behöver du alltså motivera hur mobilabonnemanget passar in i firmans verksamhet. Du kan behöva bevisa för Skatteverket att mobilabonnemanget är nödvändigt för ditt arbete.
Om mobilabonnemanget inte är nödvändigt för din enskilda firman betraktas det som en förmån. Då får du inte göra avdrag utan behöver i stället betala förmånsskatt om abonnemanget är bokfört i firman.
De flesta svenska familjeabonnemang fungerar att använda utomlands, men istället för att använda mobildata använder du roaming för att surfa, ringa och skicka sms. Inom EU kan du använda roaming precis som du använder mobildata hemma i Sverige utan att det kostar något extra, men utanför EU behöver du betala för roaming. Wifi-nät kan du ansluta till precis som vanligt.
I regel har lågprisoperatörer den billigaste kostnaden för att surfa, ringa och sms:a med svenska familjeabonnemang utomlands. Däremot ingår inte fri roaming inom EU med de allra billigaste mobilabonnemangen. Du behöver därför kolla upp att ditt abonnemang erbjuder roaming, och ifall det är mer prisvärt att betala för ett dyrare abonnemang med roaming än att betala taxan för landet i fråga.
De flesta operatörer erbjuder surfpaket där du betalar ett fast pris för en viss mängd surf när du reser utomlands. Det kan vara ett alternativ om du inte vill byta abonnemang men vill ha extra surf under resan. Operatörerna erbjuder även gratis spärrfunktioner som förhindrar att du använder mer surf än du har betalat för.
Tänk på! Vissa lågprisalternativ har för låg månadskostnad för att få erbjuda roaming. Kontrollera därför att ditt familjeabonnemang verkligen går att använda utomlands.
För att hitta det bästa abonnemanget för din utlandsresa finns det några faktorer du behöver titta på.
Om du ska flytta utomlands behöver du teckna ett familjeabonnemang i det land du flyttar till. Svenska abonnemang ska nämligen bara kunna användas utomlands vid tillfälliga resor, inte om du vistas mer tid utomlands än i Sverige.
Om du under 4 månader använder ditt svenska abonnemang mer utomlands än operatören anser vara normal användning kan operatören begära en tilläggsavgift. Du kan alltså inte utnyttja fri roaming för att surfa, ringa och skicka sms om du flyttar utomlands en längre tid. Då får du istället hitta ett annat abonnemang som passar dina behov och fungerar i det land du flyttar till.
Vimlas tipslänk fungerar så att du kan få rabatt på ditt familjeabonnemang hos Vimla genom att tipsa andra. Om du skaffar ett av Vimlas familjeabonnemang får du en tipslänk som du kan skicka till andra för att erbjuda dem att också skaffa Vimla. För varje person som skaffar abonnemang hos Vimla via dina tipslänkar får både du och den nya kunden 10 kronor rabatt i månaden för era abonnemangs månadskostnader.
För varje person som skaffar Vimla genom dina tipslänkar får du ytterligare 10 kronor rabatt. Det är alltså fullt möjligt att få ett helt gratis familjeabonnemang om du värvar tillräckligt många.
Tips! Använd en tipslänk när du själv ska skaffa Vimla, så får du den första rabatten på 10 kronor redan när du tecknar abonnemanget.
Rabatten gäller så länge personen du skickade tipslänken till har kvar sitt abonnemang hos Vimla och betalar månadskostnaden. Om personen skulle avsluta sitt abonnemang blir alltså du som skickade tipslänken av med din rabatt. Du går också miste om rabatten tillfälligt om personen skulle pausa sitt familjeabonnemang, inte betala en månadskostnad eller om en betalning inte skulle gå igenom.
Antalet familjeabonnemang som finns i Sverige ändras hela tiden, men efter det första halvåret av 2018 fanns det 14,2 miljoner tecknade familjeabonnemang enligt Post- och telestyrelsens statistik. familjeabonnemang med mycket surf är det som ökar mest. De flesta familjeabonnemangen ägs av Telia, men Tele2, Telenor och Tre har också stora andelar av antalet abonnemang på marknaden.
Den 30 juni 2018 fanns det 14,2 miljoner familjeabonnemang i Sverige. Det var en minskning på 2 procent från samma tidpunkt året innan. Men sett till ett femårsperspektiv har antalet familjeabonnemang på marknaden rört sig stadigt uppåt.
Datamängd är det som kunderna sätter störst värde på hos familjeabonnemang, både sett till hur kunderna använder telefonen och vad operatörerna lyfter fram i sina erbjudanden, enligt en rapport från Konkurrensverket.
familjeabonnemang som erbjuder både samtal och surf hade på ett år ökat med 3 procent när Post- och telestyrelsens rapport skrevs. De familjeabonnemang som bara erbjuder antingen samtal eller surf minskar betydligt snabbare, med 14 respektive 15 procent under samma period.
Dessutom ökar antalet familjeabonnemang med större mängd surf i takt med att dataanvändningen också går stadigt uppåt. Mängden datatrafik för mobiler ökade med 30 procent mellan 2017 och 2018. Datamängd är också det som främst lyfts fram i abonnemangserbjudanden enligt Konkurrensverket, medan samtalsminuter och sms ofta är fria.
Telia, Tele2, Telenor och Tre är i storleksordning de operatörer som äger störst andel av familjeabonnemangen på marknaden. Tillsammans står de för 95 procent av abonnemangen som finns i Sverige. Hit räknas också operatörernas dotterbolag som använder samma nät, till exempel Halebop för Telia och Hallon för Tre.
Telia har stått orörd på förstaplatsen i många år och är fortfarande en bra bit före konkurrenterna. Däremot har skillnaden mellan operatörernas andelar blivit mindre på senare år, då både Telia och Tele2 har tappat procentenheter och Tre i stället har ökat, enligt Konkurrensverkets siffror.
Du säger upp ditt familjeabonnemang genom att kontakta din mobiloperatör. Det bästa är att säga upp abonnemanget skriftligt så att du kan visa att du har sagt upp avtalet om det uppstår problem eller missförstånd. Om du behöver göra en muntlig uppsägning bör du be om att få en bekräftelse via brev eller e-post.
När du vill säga upp ditt familjeabonnemang bör du ta reda på om du har bindningstid eller inte. Bindningstiden innebär att du har skrivit på ett avtal för abonnemanget som gäller en viss tid. Det är dock vanligare i dag att operatörer erbjuder familjeabonnemang utan bindningstid.
Det är den person som står på familjeabonnemanget som måste säga upp det. Däremot gäller lite andra regler för att säga upp ett familjeabonnemang vid dödsfall.
Ja, vissa avtal tillåter att du kan säga upp ett familjeabonnemang innan bindningstiden har gått ut. Däremot behöver du då betala en slutfaktura för de månader som återstår av bindningstiden, även om abonnemanget är avslutat. Du sparar alltså inte pengar på att säga upp ett abonnemang i förtid, utan betalar även för de månader då du inte använder abonnemanget.
Fördelen med att ändå säga upp abonnemanget i förtid är att du inte behöver vänta ut bindningstiden innan du kan byta familjeabonnemang. Om du inte är nöjd med ditt nuvarande abonnemang och vill byta operatör kan du därför överväga om det är värt att betala slutfakturan och byta operatör direkt.
Tips! Om du vill byta till ett större abonnemang hos samma operatör behöver du inte säga upp ditt nuvarande abonnemang, utan bara meddela operatören att du vill byta. Då uppdateras bara månadskostnaden på din faktura.
Om du vill säga upp ditt abonnemang i förtid ska du kontakta din operatörs kundtjänst. Berätta att du vill säga upp abonnemanget och att du har bindningstid kvar.
Operatören kommer då att skicka en slutfaktura till dig med den återstående kostnaden för bindningstiden. Har abonnemanget en uppsägningstid gäller den som vanligt, men när den är slut avslutas abonnemanget och du är inte bunden till det som återstår av bindningstiden.
Uppsägningstid innebär att du måste säga upp ditt abonnemang en viss tid innan det ska avslutas. Om du till exempel vill avsluta ditt abonnemang den sista december och har en månads uppsägningstid behöver du säga upp abonnemanget senast den sista november. Du är skyldig att betala för abonnemanget under uppsägningstiden.
Abonnemang som har tecknats från den 1 maj 2014 och framåt får ha högst en månads uppsägningstid.
Tänk på! Om du säger upp ditt abonnemang medan bindningstiden fortfarande pågår räknas uppsägningstiden parallellt med bindningstiden. Om du däremot väntar tills bindningstiden är slut med att säga upp abonnemanget måste du betala ytterligare en månad för abonnemanget.
Ja, det går oftast bra att flytta över ditt telefonnummer till ett nytt abonnemang. Dock måste du göra det medan ditt abonnemang fortfarande gäller, det vill säga under uppsägningstiden. När abonnemanget väl har avslutats kan du inte begära att få behålla ditt gamla nummer.
Kom ihåg att fråga din nya operatör om du kan få flytta över ditt gamla nummer när du kontaktar dem.
Du kan inte flytta ditt abonnemang till en annan operatör, utan du måste säga upp ditt gamla familjeabonnemang och skaffa ett nytt för att byta familjeabonnemang. Däremot är det möjligt att flytta ett abonnemang till en annan person. En del operatörer har en blankett för att överlåta abonnemang, medan vissa andra operatörer kräver att den som ska ta över familjeabonnemanget kontaktar operatörens kundservice.
För att överlåta ett familjeabonnemang måste du fylla i en överlåtelseblankett. Dessa kan du hitta på operatörens hemsida eller genom att besöka operatörens butik. Blanketten måste fyllas i av både dig som överlåter familjeabonnemanget och den nya ägaren. Den som tar över ett familjeabonnemang blir därmed betalningsansvarig och tar över dess villkor.
Det är möjligt att överlåta ett familjeabonnemang hos de allra flesta operatörerna, men det finns ett fåtal som inte tillåter det. Då får du i stället säga upp familjeabonnemanget och så får personen som ville ha det teckna ett eget istället.
familjeabonnemangen som inte går att överlåta är oftast sådana utan bindningstid, men det finns också familjeabonnemang med bindningstid som går att överlåta.
Tips! På din operatörs hemsida kan du ta reda på om du kan överlåta ditt familjeabonnemang eller inte.
Hos de flesta operatörerna är det helt kostnadsfritt att överlåta familjeabonnemang, men det förekommer även operatörer som tar betalt för en överlåtelse. Kostnaden för en överlåtelse kan uppgå till så mycket som 500 kronor.
Hur lång tid det tar att överlåta ett familjeabonnemang varierar mellan olika operatörer och vilket familjeabonnemang du överlåter. Hos en del operatörer tar det inte mer än ett par dagar att flytta över abonnemanget till den nya ägaren medan det hos andra kan ta drygt en vecka.
Tänk på! Det är oftast inte möjligt att överlåta ett familjeabonnemang direkt efter att du har skaffat det. Ofta måste du ha haft det i minst 30 dagar innan du får göra en överlåtelse.
Det är möjligt att överlåta såväl privatabonnemang som företagsabonnemang. Hos många operatörer går det även att överlåta familjeabonnemang som tillhör dödsbon.
Hur du överlåter ett privatabonnemang eller ett företagsabonnemang skiljer sig inte särskilt mycket. Operatörerna kan dock ha olika överlåtelseblanketter som du får fylla i.
Det är inte möjligt att överlåta ett familjeabonnemang till vem som helst. Operatörerna ställer vissa krav på den som ska ta över ett abonnemang. Samma krav gäller även för den som tecknar ett nytt familjeabonnemang.
Vilka krav operatörerna har kan variera men i regel är det tre villkor du måste uppfylla för att få ta över ett familjeabonnemang.
Nej, generellt kan du inte ångra ett familjeabonnemang för företag. Den ångerrätt som gäller för privatpersoner inte gäller för företag. Det innebär att du nästan aldrig har ångerrätt på ett familjeabonnemang för företag och det är därför ännu viktigare att du försäkrar dig om att familjeabonnemanget fungerar som du tänkt, innan du ingår avtal.
familjeabonnemang för företag har oftast en viss bindningstid vilket innebär att du är bunden att betala familjeabonnemanget under den tiden. Eftersom ångerrätten som finns för konsumenter inte gäller för näringsidkare kan det vara en bra idé att fråga om öppet köp eller om det går bra att prova ett familjeabonnemang för företag under en viss period innan du binder upp dig.
Om en operatör erbjuder dig öppet köp eller en testperiod ska du även tänka på att alltid få erbjudandet skriftligt. Vid en eventuell tvist måste du kunna bevisa vad operatören lovat dig, annars har du ingen rätt att ångra ditt köp av familjeabonnemang för företag.
Att du och dina medarbetare har täckning på era mobiltelefoner är en av de mest grundläggande förutsättningar för att du ska vara nöjd med ditt familjeabonnemang för företag. Eftersom ångerrätten inte kan tillämpas på samma sätt för företag är det extra viktigt att du undersöker vilket familjeabonnemang som har bäst täckning innan du väljer operatör.
Om du ingått ett avtal med en operatör med syfte att använda familjeabonnemanget som privatperson och operatören ändå tecknat ett företagsavtal ska samma ångerrätt gälla som för konsumenter. Anser du att ditt privata abonnemang gjorts om till ett företagsabonnemang mot din vilja eller utan att du erbjudits ångerrätt ska du skicka ett brev eller mail till din operatör och påtala detta. Om operatören kan bevisa att du ingått ett företagsavtal har du dessvärre ingen ångerrätt och det är därför bra att alltid be din operatör om att få erbjudanden och avtalen skriftliga.
Nej, du kan i regel inte beställa ett familjeabonnemang utan att uppge personnummer. Personnumret används bland annat för att operatörerna ska kunna leverera det som ingår i abonnemanget på ett säkert sätt och följa upp att du betalar för abonnemanget. Om du har särskilda skäl till att beställa ett familjeabonnemang utan personnummer bör du kontakta den operatör du är intresserad av och fråga om det kan gå att hitta en annan lösning.
Operatören behöver ditt personnummer för att så praktiskt och säkert som möjligt kunna följa avtalet som det innebär när du tecknar ett familjeabonnemang. Dessutom kan de vilja göra en kreditprövning för att försäkra sig om att du kan betala för abonnemanget du beställer och se om du har betalningsanmärkningar.
Med personnumret kan operatören hämta de uppgifter om dig som behövs för att till exempel leverera de tjänster som ingår i abonnemanget, skicka fakturor till dig och lättare hjälpa dig om du får problem med ditt abonnemang, till exempel om du skulle ångra ett köp av familjeabonnemang.
Det är dock inte ett lagkrav att operatörerna måste kräva personnummer när du beställer ett familjeabonnemang. Därför kan det hända att en del operatörer ändå kan tillåta en alternativ lösning. Om du har särskilda skäl att teckna ett familjeabonnemang utan att uppge personnummer kan du därför alltid kontakta operatörens kundtjänst och fråga om möjligheten finns.
Nej, utan ett svenskt personnummer kan du inte beställa ett familjeabonnemang i Sverige. Det beror på att operatören måste kunna hitta uppgifter om dig i den svenska folkbokföringen för att du ska kunna teckna abonnemanget.
Även om du har ett tillfälligt personnummer eller samordningsnummer kan det bli svårt att beställa ett svenskt familjeabonnemang. Om du skulle få problem med detta kan du kontakta operatörens kundtjänst och be om råd kring hur du ska göra.
Ja, hos vissa operatörer kan du teckna ett familjeabonnemang trots att du har betalningsanmärkning. De flesta operatörer tar en kreditupplysning på sina kunder och kan neka dem att teckna abonnemanget om de har betalningsanmärkning. Men operatörerna Hallon, Vimla, Comviq och Fello tillåter kunder att teckna familjeabonnemang trots betalanmärkning genom olika lösningar.
När du tecknar ett familjeabonnemang tar de flesta operatörer en kreditupplysning på dig, däribland stora operatörer som Telia och Tele2. Om de ser att du har betalningsanmärkning kan de stoppa beställningen av abonnemanget.
Anledningen är operatörerna vill vara säkra på att du kan betala fakturan för det familjeabonnemang du tecknar. Ofta tipsar operatörerna om att i stället skaffa kontantkort som du betalar i förväg och som därför inte faktureras.
Tips! Kontantkort är ett alternativ till familjeabonnemang om du har betalningsanmärkning. Eftersom du fyller på kontantkortet i förväg behöver inte operatören bedöma om du klarar att betala en faktura. Det finns dock fler faktorer att väga in när du ska välja mellan kontantkort och familjeabonnemang.
Operatörerna Hallon, Vimla, Comviq och Fello är mest tillåtande när det gäller att teckna abonnemang med betalningsanmärkning. Hallon och Vimla tar ingen kreditupplysning på sina kunder när de tecknar ett abonnemang, medan de andra i stället har andra tillvägagångssätt för att avgöra om du får teckna familjeabonnemang hos dem.
Så här hanterar operatörerna betalningsanmärkningar:
Tänk på! Det kan vara enklare att få teckna familjeabonnemang som ska betalas i förväg när man har betalningsanmärkning, eftersom det inte finns risk för obetalda fakturor.
Nej, du kan i regel inte teckna familjeabonnemang där en telefon ingår om du har betalningsanmärkning. Mobiltelefonen ska då oftast betalas på delbetalning, och de flesta operatörer låter dig inte göra det om du har betalningsanmärkning. När du köper en mobiltelefon tar även Hallon kreditupplysning på dig, som inte gör det för enbart abonnemang.
Tips! Betalningsanmärkningar finns kvar i ditt register i tre år. När betalningsanmärkningen försvinner kan det vara läge att undersöka om något annat familjeabonnemang passar dig bättre när du har större valmöjligheter.
Välj familjeabonnemang eller kontantkort efter hur dina vanor för samtal, sms och surf ser ut. Kontantkort och familjeabonnemang passar olika bra för olika personer. Med kontantkort kan du ha full koll på utgifterna medan familjeabonnemang är mer bekvämt och du kan vara säker på att din telefon går att använda. Idag finns det även kontantkort som liknar familjeabonnemang då de automatiskt fylls på vid månadens slut och även familjeabonnemang som liknar kontantkort utan bindningstid och uppsägningstid.
Med kontantkort får du full koll på dina utgifter eftersom du inte kan spendera mer pengar än den mängd som finns laddad på ditt kontantkort. Det är vanligt att föräldrar väljer kontantkort åt sina barn för att undvika oförutsägbara kostnader. Det finns dock även många bra familjeabonnemang för barn. Kontantkort kan även vara ett bra alternativ för dig som är under 18 år eller om du har betalningsanmärkningar och därför inte kan teckna ett familjeabonnemang.
Ett kontantkort ger dig även betydligt mer frihet än de flesta familjeabonnemangen. Med kontantkort behöver du inte låsa dig till operatören under en längre period. Du kan därför byta till en förmånligare betalningsplan eller byta mobiloperatör när du vill (förutsatt att din mobiltelefon är olåst).
En nackdel med kontaktkort är datatrafiken. Om du har ett familjeabonnemang så begränsas hastigheten på din surf eller stängs av helt när du uppnår din gräns. Med ett kontantkort får du vanligtvis börja betala när din surf tar slut vilket kan kosta mycket pengar.
Tips! Om du väljer kontantkort är det bra att hålla koll på hur mycket du surfar samt stänga av surfen i mobilinställningarna när du inte behöver den.
Med ett familjeabonnemang kan du vara säker på att din mobiltelefon alltid går att använda och du slipper riskera att du glömt fylla på ditt kontantkort. En annan fördel med familjeabonnemang är att du vanligtvis kan använda din mobiltelefon utomlands, ringa utlandssamtal, betalsamtal och skicka betalsms.
Med familjeabonnemang får du även möjlighet att skaffa en dyr mobiltelefon till ett bättre pris. Många mobiloperatörer subventionerar kostnaden för mobiltelefonen då du tecknar ett familjeabonnemang samtidigt. Det innebär att det blir billigare att köpa mobiltelefonen tillsammans med familjeabonnemanget än vad det skulle blivit om du köpt en separat mobiltelefon med ett
Nackdelen med ett familjeabonnemang kan vara att de flesta operatörer kräver en bindningstid. Det finns dock familjeabonnemang som inte gör det som kan vara ett bra alternativ om du inte vill vara låst till ditt familjeabonnemang. Med ett familjeabonnemang utan bindningstid är det enklare att byta familjeabonnemang om du skulle vara missnöjd med ditt nuvarande. Du kan även frysa eller överlåta familjeabonnemang.
Det finns en del operatörer som erbjuder familjeabonnemang utan bindningstid eller uppsägningstid. Dessa familjeabonnemang fungerar som vanligt med en fast månadskostnad men du kan säga upp familjeabonnemanget när du vill. På så sätt kan du ha full koll på dina utgifter, som vid ett kontantkort, men du har lika mycket möjligheter som ett vanligt familjeabonnemang.
Vid dödsfall behöver anhöriga besluta vad som ska göras med den avlidna personens familjeabonnemang. Man kan antingen välja att avsluta abonnemanget eller flytta över det till en annan person. Abonnemanget avslutas inte av sig självt, utan en anhörig måste meddela till operatören att personen har avlidit.
familjeabonnemanget hör till det som kallas för dödsbo, det vill säga en avliden persons ägodelar, avtal och skulder. Det är upp till anhöriga att dela upp dödsboet och besluta vad som ska göras med personens tillgångar.
När en person har dött behöver en anhörig
Tips! Genom att ordna eftersändning av dödsboets post kan du som anhörig lättare se vilka räkningar som behöver betalas och vilka företag du ska kontakta och informera om dödsfallet.
När man ska avsluta ett abonnemang på grund av dödsfall gäller i stort sett samma regler som i övriga fall när man ska säga upp ett familjeabonnemang. Vissa operatörer har dock särskild praxis för när ett familjeabonnemang avslutas på grund av dödsfall. Fråga därför operatören vad som gäller för följande punkter vid dödsfall.
I stället för att avsluta familjeabonnemanget kan det överlåtas till en anhörig. Då är det personen som tar över abonnemanget som ska betala månadskostnaden. Det kan vara en bra lösning för att dödsboet inte ska behöva betala kostnaden under bindningstiden utan att abonnemanget används.
I samband med dödsfall brukar det inte kosta något att flytta över en persons familjeabonnemang till någon annan.
Många operatörer har särskilda rutiner för när överlåtelsen sker på grund av dödsfall. Kontakta därför din operatör för att fråga hur du ska göra.
Det finns olika saker man kan göra åt dålig mobiltäckning, beroende på vad problemet beror på. Om täckningen är dålig inomhus kan du testa signalstyrkan på olika ställen i hemmet eller skaffa en enhet som förstärker eller skickar vidare signalen. Vilket familjeabonnemang och vilken operatör du väljer har också betydelse för vilken täckning du får.
Täckning är den signalstyrka som krävs för att kunna ringa, smsa och surfa med mobiltelefonen. Täckningen på en plats kan vara olika bra för olika tjänster och påverkar också surfhastigheten. Det krävs vanligtvis större signalstyrka att surfa på internet än att ringa telefonsamtal.
Det finns flera lösningar som du kan testa om du har dålig mobiltäckning inomhus.
Täckningen kan vara olika bra på olika platser i ditt hem. Testa att gå runt med telefonen och se om du kan få en bättre signal, till exempel närmare routern, vid ett fönster eller på balkongen. Ibland kan det hjälpa att bara vrida på telefonen så att den inbyggda antennen riktas åt ett annat håll.
Även din egen kropp kan störa täckningen. Prova att använda headset eller Bluetooth och lägg ifrån dig telefonen, så att varken huvudet eller handen hindrar mobilsignalen.
Om du har en router med wifi hemma är det ofta lättare att få täckning via det nätet än via 3G eller 4G när du befinner dig inomhus. Med wifi kan du komma åt internet för att surfa och använda samtalsappar som till exempel Facetime eller Skype.
Däremot förbättras inte täckningen för vanliga telefonsamtal eller sms med hjälp av wifi. För att kunna ringa behöver du då aktivera en särskild tjänst för wifi-samtal om din telefon har stöd för det.
Tips! Tänk på att ställa routern där mobilsignalen är bäst, till exempel vid ett fönster och där så få väggar som möjligt hindrar signalen.
Ibland är täckningen dålig på grund av saker i omgivningen som du inte kan kontrollera, till exempel att väggarna inte släpper igenom mobilsignalen. Då kan du lösa problemet genom att skaffa en extern antenn som förstärker mobilsignalen utifrån och därmed ger bättre täckning inomhus.
En bordsantenn tar liten plats och kan placeras där signalen är som bäst. En riktantenn monterar du på utsidan av huset, riktad mot en basstation som skickar ut mobilsignaler. Innan du skaffar en riktantenn bör du kontakta din operatör och fråga om råd.
Det kan också gå att få starkare mobilsignal genom att göra en egen, provisorisk antenn av aluminiumfolie och metallföremål, till exempel kastrull eller en sil, som du lägger mobiltelefonen på.
En repeater är en förstärkare som skickar vidare signalerna från routern till ställen i hemmet där du har sämre täckning. Den är bra för att sprida signalen över en större del av din bostad.
Du måste ha ett tillstånd från din operatör innan du får använda repeater. Anledningen är att den kan störa mobilnätet, och det finns en risk att mobilnätet kan slås ut om repeatern är felinstallerad. Dessutom måste operatören godkänna att repeatern sänder vidare de frekvenser som operatören har ensamrätt på.
Tänk på! Kom ihåg att kontrollera vilka tillstånd som behövs om du ska köpa till något för att förbättra täckningen.
Samtidigt som mobilnäten byggs ut och når allt fler områden, upplever många problem med dålig täckning inomhus. Det finns några vanliga orsaker till dessa problem.
Tips! Du kan alltid rapportera till din operatör att du upplever dålig täckning i ett visst område. Om många gör det ökar chansen att operatören bygger ut sitt mobilnät i det området.
Hur bra täckning du har kan också skilja sig åt mellan olika telefonmodeller du använder och vilka förutsättningar den har.
kan en vän med en annan typ av telefon få bättre täckning.
Vilken operatör som har bäst mobiltäckning beror på var i Sverige du bor och på vilka platser du brukar använda telefonen. Siffror från analysföretaget Tutela visar att Telia och Tre har den bästa täckningen i Sveriges tre största städer. Enligt operatörernas täckningskartor har dock Telias mobilnät större spridning över landet än Tre, likaså Tele2 och Telenor.
Du kan läsa vidare på vår sajt om vilket familjeabonnemang som har bäst täckning.
Tänk på! Dålig täckning är som regel ingen giltig anledning till att få avsluta ett familjeabonnemang under bindningstiden. Men om du kan styrka att bristen på täckning beror på ett fel i tjänsten och bryter mot vad operatören har lovat i avtalet kan det hända att du får säga upp familjeabonnemanget.
Om du ringer från Sverige till ett annat EU-land kostar det lika mycket som ett vanligt samtal inom Sverige. Ringer du till ett land utanför EU får du betala enligt den prislista som din operatör har för det landet du ringer till, men om du ringer ett svenskt nummer är det personen du ringer till som får betala kostnaden.
På operatörernas webbplatser finns prislistor som visar vad det kostar att ringa till olika länder och vilka tilläggstjänster de erbjuder som gör det billigare med utlandssamtal.
Det finns några kostnader att ha i åtanke när du ska ringa ett samtal utomlands från Sverige.
När du ringer någon med ett svenskt nummer som befinner sig utomlands kostar det lika mycket som ett samtal inom Sverige. Du som ringer behöver alltså inte betala något extra. Det gäller oavsett om personen du ringer befinner sig inom eller utanför EU.
Däremot behöver den du ringer till betala för att ta emot samtal från Sverige om personen befinner sig utanför EU. Det gäller även om samtalet kopplas till personens röstbrevlåda.
Tänk på! Kom ihåg att den du ringer till kan behöva betala för samtalet, även om du själv ringer för ditt vanliga pris.
För att avgöra hur du ringer billigast till ett särskilt land kan du jämföra operatörernas priser för samtal till det landet. Kostnaden per minut är det mest intressanta att jämföra om du vill ringa längre samtal. Du kan också undersöka om operatören tar ut en öppningsavgift eller inte.
Lågprisoperatörer som Hallon och Comviq har i regel de lägsta priserna för utlandssamtal. Större operatörer brukar erbjuda tilläggspaket som gör det billigare att ringa utomlands. Det kan vara värt den extra månadskostnaden om du ringer utomlands flera gånger i månaden.
Med samtalsappar som Whatsapp, Messenger och Facetime kan du ringa gratis till någon oavsett vilket land du eller personen du ringer befinner sig i. Det förutsätter dock att båda har tillgång till ett gratis wifi-nät eller att operatören har fri roaming i landet så att det inte tillkommer några avgifter för att använda mobilnätet.
Vissa appar kräver att personen du ringer till använder samma app, medan andra kan användas för att ringa direkt till ett telefonnummer.
Tänk på! Om du själv är utomlands, håll koll på hur mycket data som går åt om du använder roaming för att ringa med appar. Om datamängden tar slut kommer du att behöva betala mer för att använda nätverket.
Så länge båda parterna befinner sig inom EU och har svenska nummer kostar det inget extra vare sig att ringa eller ta emot samtal.
Du som ringer till ett annat land betalar
Den som blir uppringd från Sverige betalar
Det kostar inget extra att använda ditt familjeabonnemang utomlands i ett annat EU- eller EES-land om du aktiverar roaming på din telefon. Roaming innebär att du lånar mobilnätet av en utländsk operatör och fungerar som när du använder mobildata hemma i Sverige. Inom EU gäller fri roaming och därför tillkommer inga extra avgifter när du ringer från ett EU-land till ett annat.
Utanför EU behöver du betala den utländska operatörens taxa för att ringa till Sverige plus en avgift till din svenska operatör. Kolla upp din operatörs prislista för det land du ska resa till innan du åker. En del operatörer erbjuder roaming även i vissa länder utanför EU.
Kom ihåg att det är du som betalar kostnaden om du blir uppringd från Sverige när du befinner dig utanför EU. Det kan därför vara bra att stänga av roaming och röstbrevlåda när du inte vill bli uppringd.
Tips! Se till att hålla extra koll på dina mobilkostnader när du är utomlands. Du kan till exempel nollställa översikten för dataanvändning i din telefon innan du åker, ordna en kostnadsspärr eller stänga av roaming när du inte behöver det.
Samtal till Vårdguiden kostar som ett vanligt samtal till en fast telefon, det vill säga det följer operatörens prislista. Vårdguiden prioriterar dock utomlandssamtal för att hålla nere kostnaden och väntetiden.
En del billigare familjeabonnemang stödjer inte utlandssamtal. Det kan också bero på att utlandssamtal är avaktiverat på din telefon.
Det finns fördelar och nackdelar med att använda roaming när du är utomlands. Det säkraste är att innan du åker ta reda på vilka regler och priser som gäller för just ditt abonnemang eller kontantkort i landet du ska till. En rekommendation är att som regel ha roaming avstängt och slå på det när du behöver komma åt internet.
Fördelar med att använda roaming:
Nackdelar med att använda roaming:
Tips! Oavsett vart du reser är det bra att hålla koll på hur mycket data du använder. Genom att nollställa översikten för dataanvändning i din telefon kan du lätt se hur mycket data som går åt.
I inställningarna på din mobiltelefon kan du se hur mycket mobildata som har gått åt till olika appar och funktioner. Under Mobilnät eller Dataanvändning, beroende på vilken telefonmodell du använder, finns en lista på dina appar, hur mycket data de har använt och under vilken period.
För varje app kan du välja att begränsa eller stänga av mobildata för appen. Appar som har mobildata aktiverad drar data när du använder dem och kan även göra uppdateringar i bakgrunden utan att du märker det. De appar som är avaktiverade kan bara användas och göra uppdateringar när telefonen är ansluten till wifi.
I din telefons inställningar finns en översikt för din dataanvändning som kan vara bra att hålla koll på. Den går också att nollställa om du vill mäta din dataanvändning från att du fyller på med ny mobildata. Du kan också se hur mycket data olika appar använder.
Mobiloperatörer har olika tjänster för att ta reda på hur mycket mobildata som finns kvar på ett abonnemang eller kontantkort. Det kan gå att se via personliga sidor på operatörernas webbplatser, genom att skicka ett sms eller ringa ett särskilt nummer.
Ofta får du ett sms när din mobildata börjar ta slut. Om din mobildata har tagit slut kan du köpa till extra mobildata.
För att din surfmängd inte ska gå åt för snabbt kan du vilja spara på mobildata. Det finns olika sätt att göra det på.
Surfa via wifi-nätverk när sådana finns tillgängliga. Undvik att göra saker som drar mycket data när du inte har tillgång till wifi, till exempel att streama videor eller ladda ner musik.
Om du vet att du kommer att vara utan wifi-uppkoppling kan du passa på att ladda ner det du behöver i förväg. Många musik- och videotjänster tillåter till exempel att man lagrar spellistor och videor offline.
Om du vill försäkra dig om att telefonen inte använder mobildata utan att du vill det kan du avaktivera det under Inställningar. Då kan telefonen bara komma åt internet när telefonen är uppkopplad mot wifi, tills nästa gång du aktiverar mobildata. Detsamma gäller om du slår på Flygplansläge.
Du kan också reglera dataanvändningen för specifika appar och funktioner.
Du kan stänga av eller justera vissa funktioner för att få större kontroll över när mobildata används och inte.
En del mobiloperatörer erbjuder abonnemang där användaren kan spara mobildata som blir över. Det är användbart om du använder mindre mobildata en viss period men kommer att ha användning för det nästa månad.
Om du sällan använder den surfmängd som du har betalat för kan det vara värt att överväga ett abonnemang eller kontantkort med mindre mobildata.
Det finns några vanliga orsaker till att mobildata inte fungerar.
Tips! På vår sajt finns också information om vad man kan göra åt dålig mobiltäckning.
Om inget av detta hjälper kan du kontakta kundservice hos din mobiloperatör.
Ja, en mobiloperatör erbjuder ett abonnemang som inte kostar pengar, där användaren i stället tittar på reklam för att surfa med mobildata.
Du kan fylla på ditt kontantkort med mer mobildata hos din mobiloperatör.
Skillnaden mellan 3G, 4G och 5G är framför allt vilken surfhastighet som mobilnäten klarar av. 3G, 4G och 5G är olika generationer av mobilnät som har utvecklats i takt med att kraven på vårt mobilanvändande har blivit högre. 4G är alltså anpassat för högre krav på mobilkapacitet än 3G-nätet, och 5G byggs för att kunna klara ännu mer avancerade uppgifter.
Idag är 4G det primära mobilnätet. 3G används också i hög grad och kompletterar 4G när täckningen är dålig eller vid röstsamtal som inte kräver lika hög kapacitet. 5G är under utveckling hos många operatörer och förväntas börja lanseras i Sverige år 2020.
Varje generation av mobilnät utvecklas för att klara en snabbare hastighet än de föregående. Men eftersom det tar tid att bygga ut mobilnät är täckningen för 3G mer utbredd än för 4G. Såväl hastighet som täckning varierar också mellan olika operatörer och telefonmodeller, och kvaliteten kan också vara olika mellan surf och telefonsamtal.
Moderna telefoner stödjer även generationer under deras primära nätverk. Till exempel kan 4G-telefoner ansluta även till ett 3G-nät.
Det var via lanseringen av 3G som det på allvar blev möjligt att surfa i mobilen. Det var också i samband med 3G-nätet som smartphones och mobilt bredband började användas, och det blev möjligt med videosamtal.
4G baserades på helt ny teknologi jämfört med föregående nät. 4G klarar av videosamtal och livestreaming i högre grad än 3G. 4G har också uppgraderats till versionen som kallas 4G+ eller 4G LTE, som är det som huvudsakligen används idag.
Tips! Om du får dålig täckning med 4G kan du ansluta din telefon till 3G istället. Ska du ringa ett samtal fungerar det också bra att ändra till 2G.
Än så länge är mycket oklart gällande 5G, men man tror att det kommer att helt förändra vårt sätt att använda mobilnätet. Det kommer att vara en vidareutveckling av 4G med betydligt större bandbredder och högre hastigheter.
Till skillnad från de senare mobilnäten är 1G och 2G primärt byggda för telefonsamtal, och 2G även för att skicka sms. Det var möjligt att surfa via 2G-nätet, men hastigheten var mycket låg.
2G-nätet kallas också för GSM, Globalt system för mobil kommunikation. Kapaciteten var 9,6 kbit/s, vilket är 40 gånger mindre än 3G när det kom. Dock har 2G den mest utbredda täckningen för telefonsamtal.
Med 1G – som fick sitt namn först när det kom andra generationer att tala om – var det mycket brus i telefonen under samtal, och det används inte över huvud taget idag.
Ja, det finns routrar som stödjer både 3G och 4G. Många 4G-enheter går också att ansluta till 3G, medan routrar utvecklade för 3G inte kan användas med 4G-nät.
Tänk på! Enheter som stödjer 4G går också att använda med 3G, men motsvarande gäller inte åt andra hållet.
Du kan själv växla mellan 3G och 4G i din iPhone. Gå in på inställningar och tryck på Mobilnät. På vissa modeller av iPhone finns Aktivera 4G som ett eget alternativ. I andra fall trycker du på Alternativ för mobildata och kan där välja om du vill använda 4G eller 3G.
Om du har bra täckning för 4G kan du få högre hastighet för surf och telefonsamtal om du ändrar till 4G. Däremot kan batteritiden bli kortare.
Familjeabonnemang från Tre har det bästa Spotify-erbjudandet om du lyssnar väldigt mycket på musik och inte vill använda din surf för att streama musik. Telia har ibland kampanjer där kunderna erbjuds fria månader med Spotify Premium. Kunder hos Telia, Halebop och Tele2 har möjlighet att teckna Spotify-konto via dem, men det påverkar inte priset för att streama musik.
Tre erbjuder fri surf för att streama musik med alla sina familjeabonnemang. Det innebär att din datamängd inte påverkas alls när du använder vissa musiktjänster, till exempel Spotify.
Du kan streama musik helt fritt så länge du har kvar surf på abonnemanget och befinner dig inom EU. Skulle din surf ta slut kan du inte längre lyssna fritt på Spotify utan att köpa till extra surf.
Priserna för Tres familjeabonnemang är dyrare än flera av konkurrenternas, om man ser till vilken surfmängd som ingår. För att du ska spara pengar på Tres Spotify-erbjudande krävs därför att du streamar väldigt mycket musik och med hög ljudkvalitet. Tres familjeabonnemang kan därför bli onödigt dyrt för den som inte lyssnar på musik mer än 4–5 timmar per dag, eller huvudsakligen laddar ner och lyssnar på musik offline med Spotify Premium.
Innan du väljer abonnemang bör du därför fundera på hur mycket surf du behöver för att lyssna på den mängd musik du vill, och vad abonnemang med den surfmängden kostar hos olika operatörer. På så sätt kan du avgöra om Tres fria surf för musikstreaming lönar sig för dig eller inte.
Tips! 1 GB räcker till att streama musik från Spotify i ungefär 14,5 timmar. Räkna ut hur mycket surf du behöver för att kunna lyssna den tid du vill, och om fri surf för musikstreaming är det mest prisvärda för dig.
Telia har periodvis haft kampanjer där Telia-kunder kan få ett antal fria månader med Spotify Premium på sitt familjeabonnemang om de tecknar ett Spotify-konto via Telia. När de fria månaderna är slut betalar du Premium-kostnaden som vanligt om du behåller kontot, men kostnaden kommer direkt på mobilräkningen.
Telia, Halebop och Tele2 erbjuder sina kunder att teckna sitt Spotify-konto genom dem i stället för via Spotify. Detta gäller såväl gratisversionen Spotify Free som uppgraderingen Spotify Premium. Hos Telia och Halebop gäller erbjudandet även paketet Spotify Familj.
Skillnaden blir att du betalar månadskostnaden för Spotify tillsammans med räkningen för ditt familjeabonnemang. Däremot är det ingen skillnad i pris, utan kostnaden är fortfarande 99 kronor i månaden för Premium och 149 kronor i månaden för Familj.
Om du redan har Spotify och vill koppla kontot till ditt familjeabonnemang kan du behöva nedgradera ditt tidigare Spotify-konto för att beställa Premium eller Familj via din operatör.
Tips! Mobiloperatörerna har även många erbjudanden utöver sina Spotify-erbjudanden.
Vilket familjeabonnemang som har bäst täckning beror på var du använder familjeabonnemanget. familjeabonnemang fungerar olika bra på olika platser, och det kan därför vara bra att undersöka täckningen på de platser du brukar vistas på innan du skaffar ett nytt familjeabonnemang. Eftersom täckningen är varierande på olika platser i Sverige är det bäst att du jämför familjeabonnemangen för att se vilket som ger bäst täckning i ditt område.
För att försäkra dig att din operatör har bra täckning på de platser du brukar röra dig på kan du undersöka täckningen med hjälp av en täckningskarta. Alla operatörer har täckningskartor där du kan zooma in och titta på platser du brukar röra dig på. Här hittar du täckningskartor för de olika operatörerna:
Tänk även på att vissa operatörer ägs av andra vilket gör att de verkar under samma nät. Det innebär att du kan få lika bra täckning med två olika operatörer. På så sätt har du större möjligheter att hitta det bästa familjeabonnemanget för dig.
En del operatörer erbjuder “täckningsgaranti” eller “prova på”-abonnemang. Om den operatören du vill välja inte gör det kan du fråga om du får prova familjeabonnemanget i någon vecka. På så sätt kan du försäkra dig om att ditt familjeabonnemang fungerar som det ska på de platser du brukar vistas på.
Det kan vara en bra idé att fråga människor i din omgivning vad de har för täckning i området med sina familjeabonnemang. Om dina grannar är nöjda med en viss operatör kommer täckningen förmodligen att fungera bra för dig med. Om du redan vet vilken operatör som erbjuder bäst täckning i ditt område kan du jämföra priser på familjeabonnemang hos den operatören.